JOTI 2014

Delta
Teknisk support

Bakgrundsinformation
Jamboree on the Internet (JOTI) är ett internationellt scoutmöte på internet som hålls den tredje helgen i oktober varje år. JOTI börjar i år klockan 00.00 lokal tid på lördagen den 18:e oktober och slutar 48 timmar senare klockan 24.00 på söndagen den 19:e oktober. Det är ett av World Organization of the Scout Movements (WOSM) officiella arrangemang.JOTI © Copyright Spånga Scoutkår

Under helgen träffas tusentals scouter från hela världen och pratar med varandra över internet, med hjälp av olika tekniska lösningar beroende på vad som finns tillgängligt, allt från webbläsare till mejl, chattprogram, mikrofoner, skanners och digitalkameror. Många scoutkårer kombinerar JOTI med Jamboree On The Air (JOTA), ett liknande arrangemang fast man istället pratar med varandra över amatörradio, med hjälp av lokala amatörradiofantaster.

Större delen av kommunikationen sker via mejl och på ett chattnätverk kallat IRC, Internet Relay Chat. Under JOTI kan du skapa många nya vänskapsband med scouter från hela världen och få reda på mer om deras liv både inom och utanför scoutrörelsen. Ofta kan man hålla vissa kontakter i många år, och ibland kan de vara grunden för kommande läger och resor.

Olika sätt att delta
JOTI kan genomföras på väldigt många olika sätt. Många chattar bara med hjälp av irc, medan andra använder mejllistor, nyhetsgrupper, ICQ eller andra sätt. Det är ganska lätt att delta i JOTI. Allt du behöver är en eller flera datorer, ett modem och en telefonlinje. I programväg behöver du åtminstone:

Ett bra ställe att börja på är hos scouternas egna chattnätverk ScoutLink. Det är det officiella JOTI-nätverket och där samlas tusentals scouter från hela världen under JOTI. På ScoutLink kan du dels prata med folk och diskutera saker, dels söka kontakter för vidare joting. Du kanske vill använda dig av en webbkamera eller få en vänkår i ett annat land? Mer information om ScoutLink hittar du här eller genom att klicka på Hjälp i menyn till vänster.

För fler tips, se under ”Tips och idéer”, i menyn till vänster.

Alla platser har sina egna regler. På internet kallas de nätetikett.

Vi har skrivit ihop två dokument, som kan ge dig lite vägledning angående vad du kan förvänta dig av andra personer, vad andra kommer att förvänta sig från dig och vad du ska vara försiktig med. Vi ber dig som ledare att se till att dina scouter får kännedom om dessa regler innan de ger sig ut på internet.

Teknisk support
Vi rekommenderar att du laddar hem och prövar program i förväg. Om du skulle få problem ska du i första hand försöka hitta lösningen på problemet under vår Hjälp-del. Skulle du ändå inte lösa problemet kan du mejla till Scandinavia.Scoutlink@gmail.com. Försök att skriva med så mycket information om felet och din utrustning som möjligt, så blir det lättare för oss att lösa problemet. Det är bra om du ställer dina tekniska frågor innan JOTI, under JOTI kan det emellanåt bli tajt om tid för oss.

Observera att om du ska använda mer än 20 datorer från samma ip-adress på ScoutLink, kommer din uppkoppling att nå ”klon-gränsen”. För att vara säker på att du kommer online med din grupp då är det viktigt att du mejlar din ip-adress eller hostmask till Scandinavia.Scoutlink@gmail.com. Är du uppkopplade via vanligt modem måste du oftast rapportera er IP-adress eller hostmask när du kopplar upp dig på nytt, för den kan vara dynamisk.