Tips och idéer

Det finns mycket man kan göra för att utöka JOTI-upplevelsen. Här är några idéer:

Om kåren har möjlighet att låna storbildskärmsutrustning är det ett jätteroligt komplement till de små bildskärmarna. Det finns många olika sätt att använda en storbildskärm. Om kåren bara har möjlighet att ordna fram en eller ett par datorer kan man koppla storbildskärmen till en av dem. Nu kan många fler läsa vad det chattas om samtidigt, men man får turas om att skriva.

Har man gott om datorer kan man istället använda storbildsskärmen enbart till exempelvis videokonferens. Om man vill kan man också använda den till att kolla på filmer.

– Använd en webbkamera för att visa regelbunda bilder från er på internet under JOTI, eller för att ha videokonferens med andra scouter, antingen på storbildskärm eller på vanlig skärm.

– Koppla in mikrofoner till datorerna och prata med andra scouter geom chattprogram som stöder ljudchatt, till exempel Teamspeak eller Paltalk. WOSM/ScoutLink har satt upp en server speciellt för detta.

– Använd en digitalkamera och fotografera lite innan JOTI sätter i gång. Det kan vara roligt att ha bilder på scoutlokalen och omgivningarna att skicka till andra som man pratat med på internet. En digitalkamera kan man också har stor nytta och nöje av under JOTI. Ni kan dels ta kort på scouterna och skicka i väg till andra och dessutom kan ni dokumtera vad ni gör och skicka in till JOTI-rapporten.

Har ni inte tillgång till en digitalkamera kan ni använd en skanner för att skanna in bilder som är tagna i förhand.

Varför inte använda en fax och skicka handskrivna meddelanden till andra grupper? Detta medför ju dock att motparten också måste ha en fax. Har ni eller era chattvänner ingen fax kanske ni istället har en skanner och kan skanna in handskrivna meddelanden, alternativt så får ni helt enkelt skriva för hand i ett bildbehandlingsprogram.

Ordna fram en stor karta och pricka ut var ni har haft kontakter, med hjälp av små nålar eller dylikt. Detta är ett bra och kul sätt att se hur utspridda scouterna ni chattar med är. Man kan också göra det till en utmaning, och försöka få minst en nål i till exempel varje europeiskt land eller varje världsdel. Se exempel från Spånga scoutkår 2002 till höger ->

Dålig plats i scoutlokalen? Hör efter med närmaste skola om ni kan låna deras datorsal. Där kan det finnas både fler datorer och snabbare internet. Även studieförbund har ofta datorsalar, som ni kanske kan låna.

Gott om plats i scoutlokalen? Bjud in grannkåren! JOTI är ett utmärkt tillfälle att träffa scouter från andra kårer, både på internet och i verkligheten. Er grannkår har själva kanske inte möjlighet att arrangera JOTI, men blir mycket glada om de blir inbjudna.

Tips när du använder e-post under JOTI

Om du inte har tillgång till IRC eller WWW kan du fortfarande delta i JOTI. JOTI är ett möte mellan scouter på internet, men det innefattar inte bara WWW och IRC utan även t.ex. e-post. Här nedan är ett par saker som du bör tänka på om du planerar att vara med på JOTI via e-post.

Börja tidigt
Först av allt är det viktigt att komma i kontakt med andra grupper så tidigt som möjligt, vilket innebär innan den riktiga JOTI-helgen. Du bör ha samlat på dig andra gruppers mejladresser innan helgen, så du kan börja kommunicera direkt, utan att behöva ta massor av tid till att leta efter andra grupper. Du kan t.ex. använda joti.org:s
kontaktdatabas för att hitta andra gruppers mejladresser.

Om du planerar att husera en del av gruppens JOTI-kontaker via e-post, rekommenderar vi dig givetvis att lägga till även din grupp i deras databas.

Använd inte din vanliga mejladress
En sak som är bra att tänka på är att att du inte vill ha en massa oönskade mejl i till din brevlåda efter JOTI. Vi rekommenderar att du skaffar dig en separat mejladress bara för JOTI, för att vara säker på att du ska slippa detta. Tre exempel på gratis webbaserad mejladress är
Hotmail, Pc.nu och Yahoo.