Regler och riktlinjer för internetscouting

(Du kan ladda ner den här filen som pdf).

Som scouter försöker vi leva våra liv efter scoutlagen, löftet och mottot. När vi är på internet kan vi kalla detta för nätetikett. Internetscouting är lärorikt och skoj och det gör att scouter från världens alla hörn kan dela med sig av sina idéer och kulturer. Dessutom lär man sig om datorer och hur scouter i andra delar av världen arbetar. Internetscouting är KUL, men som med de flesta andra roliga sakerna måste man vara försiktig. För att skydda dig själv och andra har vi regler som måste följas! Var nog med att läsa igenom den här informationen för en säker och rolig JOTAI! Reglerna är indelade under olika rubriker:

 1. För din säkerhet!
 2. Scoutuppförande
 3. E-post
 4. Internet Relay Chat (IRC)
 5. Några extra IRC-regler från ScoutLink
 6. World-Wide-Web

För din säkerhet!

 1. Det är lätt att låtsas vara någon annan på internet. En del människor på nätet kan låtsas vara scouter fast de inte är det. För att vara säker ska du aldrig ge ut ditt efternamn eller din hemadress när du är på internet.
 2. Om du får ett mejl eller något annat som du tycker verkar konstigt, ska du visa det för din ledare eller för någon av dina föräldrar.
 3. SVARA INTE någon via mejl eller på något annat sätt frågar OM NI SKA TRÄFFAS, eller frågar om personlig information. Berätta för din ledare eller för någon av dina föräldrar. Med privat och personlig information menas:- Ditt namn – Din adress – Ditt telefonnummer – Din skola eller något annat som är personligt.BERÄTTA FÖR EN VUXEN! DET ÄR VÄLDIGT VIKTIGT!

Till toppen


Scoutuppförande

 1. Svara på alla meddelanden som du får (med undantagen från förra rubriken)
 2. Håll ditt ord. Om du lovar att till exempel skicka ett mejl eller byta märken med någon, gör det.
 3. Skriv inte så att någon annan tar illa upp när du chattar, mejlar eller skriver i någons gästbok. Försök att vara positiv, konstruktiv och fokusera på det roliga med internetscouting.
 4. Prata med din scoutledare om du har några frågor om nätetikett och scoutuppförande.

Till toppen


Riktlinjer för e-post

 1. E-post är vanligtvis inte säkert. Skriv därför aldrig något i ett mejl då du inte vet var informationen kan hamna.
 2. Det är hyfsat enkelt för någon att förfalska ett mejl. Får du ett mejl från en kompis, men det känns som det är någon annan som har skrivit det, kan det mycket väl vara någon som har förfalskat din kompis mejladress. Därför är det viktigt att du själv känner efter om du tror på ett mejl.
 3. Om du vidarebefordrar ett mejl är det viktigt att du inte ändrar i andras formuleringar. Du bör fråga om tillåtelse innan du skickar vidare ett personligt mejl.
 4. Skicka aldrig kedjebrev via e-post. Kedjebrev är förbjudna på internet. Svara eller skicka heller inte vidare om du får något.
 5. En bra tumregel: Var försiktig med vad du skickar och tolerant med vad du får. Även om du blir retad ska du inte skicka hetsiga meddelanden tillbaka. Å andra sidan ska du inte bli förvånad om du får ett hetsigt meddelande skickat till dig. Det är klokt att inte svara på sådana.
 6. Tänk efter innan du svarar på mejl som upprört dig. Ibland kanske det är bättre att inte svara alls, men vänta åtminstone över natten innan du svarar. Då kanske känslorna har svalnat något.
 7. Kom ihåg att den du skriver till kan vara på andra sidan jorden. När du skickar meddelanden kan personen som du skickar till ligga och sova. Ge personen en chans att vakna upp, komma i gång och logga in innan du antar att mejlet inte kom fram eller att personen inte bryr sig.
 8. Tänk på att den du skickar till kan vara en människa från en helt annan kultur, med annat språk och annan humor än din egen. Var därför försiktig med vad du skriver. Var extra försiktig med ironi och sarkasm.
 9. Var försiktig med vem du skickar till. Det finns mejladresser som ser ut att vara till bara till en person, men i själva verket leder till en hel grupp.
 10. Använd en blandning av stora och små bokstäver. OM DU BARA ANVÄNDER STORA BOKSTÄVER SER DET UT SOM DU SKRIKER.
 11. Använd symboler för att betona ord. Det *var* vad jag menade. Använd understreck för att stryka under. Berts bravader är _min_ favoritbok.
 12. Använd smileys för att visa vilket röstläge du har, men använd dem sparsamt. :-) är ett exempel på en smiley (lägg huvudet på sned). Tro inte att en smiley kommer att göra mottagaren glad oavsett vad du säger, eller stryka över en annars förolämpande kommentar.
 13. Fatta dig kort, men inte för kort. Inkludera tillräckligt av originalmeddelandet för att bli förstådd, men inte mer.
 14. E-post bör ha en rubrik som återspeglar vad det står i brevet.
 15. Om du tycker att det krävs ett snabbt svar på ett meddelande du fått, men att du inte har tid att skriva ett långt svar på direkten, kan du då i alla fall skriva ett snabbt och kort svar och berätta att du har fått meddelandet.
 16. Kontrollera hur stora mejl du skickar. Om du skickar med stora filer, som stora bilder, kan dina mejl bli så stora att de inte kan skickas. En bra tumregel är att inte skicka filer som är större än 1 Mb. Fundera på andra sätt att skicka över filen, eller dela upp den i mindre delar och skicka varje del i ett eget mejl. Måste du ändå skicka större filer bör du fråga mottagaren först.
 17. Skicka inte långa mejl till folk som inte bett om det.

Till toppen 


Allmänna riktlinjer för Internet Relay Chat (IRC) IRC är ett sätt att träffa och skriva till andra scouter och nätanvändare, direkt och i realtid. För att göra det behöver du ett program – en IRC-klient – på din dator, och en IRC-server att koppla upp dig mot. Det går också att använda sig av en webbklient. När du väl har kopplat upp dig mot servern, kan du gå till en kanal (diskussionsgrupp) som kan innehålla scouter från hela världen eller från ett visst land. I IRC-kanaler kan man prata om allt mellan himmel och jord. Det är väldigt viktigt att du håller dig till följande nätetikettregler när du chattar:

 1. ”Lyssna” och se vad som diskuteras i kanalen innan du ger dig in i diskussionen. Du kan annars bara anses som störande.
 2. Det är inte nödvändigt att hälsa på alla i kanalen eller rummet personligt. Ett allmänt ”Hej” eller liknande räcker. Det är inte tillåtet att använda den inbyggda hälsningsfunktionen i din klient.
 3. Anta inte att folk som du inte känner vill prata med dig. Var beredd på att du kan få ett nej om du skickar privata meddelanden till personer du inte känner – de kan vara upptagna, eller helt enkelt inte vilja prata med dig.
 4. Respektera kanalens regler. Kolla efter kanalens egna regler, de kan finnas i kanalens rubrik eller på någon hemsida.
 5. Respektera om en användare använder ett alias eller pseudonym som nick för att vara anonym. Även om ni är nära vänner, är det mer hövligt att använda dennes nick. Använd inte personens riktiga namn på nätet utan dennes tillstånd.

 Till toppen


Några extra IRC-regler från ScoutLink Om du bryter mot någon av dessa regler kan det resultera i allt från muntlig varning, till tidsbestämd utestängning eller till och med avstängning av din scoutkår från ScoutLink, beroende på hur grovt regelbrottet är. Reglerna finns för att skydda ScoutLink, kanalerna och användarna. Kom ihåg att allt som skrivs i kanalerna loggas och sparas.

 • Uppförande – Uppför dig enligt scoutlagen och löftet. Du kan undvika många problem om du har det i åtanke.
 • Inaktivitet – Att bara vara på en kanal utan att skriva något är inte tillåtet. Folk är där för att prata med varandra. Det finns inget värre än att försöka prata med någon som inte är där.
 • Bots och skript – Inga obehöriga botar (robotar) eller skripts är tillåtna.
 • Ljud – Inga slumpmässiga ljud (wav/midi/mp3) får spelas i kanalerna. De får däremot spelas som en del av ett samtal, t.ex. ”hej.wav”. Om du vill dela med dig av dina ljudfiler kan du göra det inne på #sounds, som är till för det. Bjud in andra till #sounds och ha det roligt – utan att någon annan störs!
 • Språk – Svordomar och andra nedlåtande ord tillåts inte.
 • ”Översvämning” – Det är inte tillåtet att översvämma med text, färger eller ljud (flooding).
 • Märkesbytning – Märkesbytning är en vanlig del av scouting. Fråga helst inte i vanliga kanaler, utan gå till #collectors istället, som bara är till för att byta märken.
 • FServers – Det är inte tillåtet att ha öppna eller offentliga FServers.
 • Personlig information – GE ALDRIG UT DITT TELEFONNUMMER, DIN ADRESS ELLER ANNAN PERSONLIG INFORMATION!

 Till toppen


Riktlinjer för World-Wide-Web Också känt som WWW, W3, eller oftast bara webben.

 1. Kom ihåg att alla hemsidor ägs av någon. De som gör sidan bestämmer själva reglerna. En del tar betalt för att du ska få använda deras sidor, kontrollera det noga!
 2. Anta inte att information du hittar är uppdaterad eller riktig. Kom ihåg att den nya tekniken gör att vem som helst kan skapa hemsidor, men alla har inte förstått det ansvaret som kommer med publicering.
 3. Kom ihåg att andra skulle kunna hitta information du skickar över internet, om du inte är helt säker på att säkerheten är bra.
 4. Eftersom internet finns över hela jorden, kan det vara stora skillnader i kultur och livsstil mellan dig och den som skrivit information.
 5. När du startar din egen hemsida, kontrollera med din internetleverantör vilka regler den har.
 6. Skicka med så mycket information som möjligt när du har problem med en sida och ber om hjälp, så blir det lättare att hitta felet.

Till toppen