Om IRC

Första frågan de flesta ställer sig är nog, vad är IRC? Jo, IRC betyder Internet Releayed Chat och är ett sätt att komunicera med andra personer som är upkoplade på internet. Detta sker nästan i realtid då det oftast tar mindre än 1 sekund innan det man skrivit når en person på andra sidan jorden. Det som skiljer IRC mot att prata i telefon är (förutom att man skriver istället för att prata) är att man kan komunicera med flera personer somtidigt i något som man kallar ”kanaler” (eng: channels).

Första IRC servern skrevs av Jarkko Oikarinen (mai lto:jto@tolsun.oulu.fi) när han jobbade som systemadministratör för en dator av märket sun på universitetet i Uleåborg (Finland) under sommaren 1988. Från början var det ungefär 10 stycken användare på servern, och då fick man för sig att koppla samman flera servrar i finnland, och detta medförde att man Jarkko var tvungen att skriva om servern så man kunde ha flera servrar ihopkoplade istället för att alla användare skulle behöva ansluta till alla servrar för att kunna prata med olika personer på olika ställen. I dagsläget är det över 1 miljon människor runt om i världen på lite över 4 000 servrar. Det skulle i dagsläget inte gå att kopla ihop alla dessa servrar i ett enda nät av servrar, så därför finns det över 400 olika nät där servrarna är ihopkoplade. De 5 största näten har tillsammans ungefär hälften av alla användare.

Scoutlink, som är det nätverket av servrar som endast är avsett för scouter, är i sammanhanget ett mycket litet nät. Dock så brukar antalet personer som använder det under JOTI vara betydligt mycket fler än under resten av året. Sverige har för tillfället en permanent server som har adressen irc.scout.se.

För att komma ut på irc så behöver man ett speciellt program som man kallar för irc klient. Kör man Windows så är mIRC den vanligaste och kör man Mac så kan man testa IRCle. För att ladda hem programmen kan du gå till vår programsida.

Gemensamt för i stort sätt alla IRC klienter är att de lite inställningar man måste göra för att kunna chata med andra personer.

IRC-server: adressen till den servern man vill ansluta sig till, i detta fallet förslagsvis irc.scout.se.

Port: Brukar alltid vara 6667

Nickname: Det smeknamn du vill ha, max 9 tecken långt och kan bara innehålla de engelska bokstäverna samt siffror och några specialtecken (’_’, ’|’, ’[’, ’]’ bl.a.).

Realname: Egentligen avsett för ditt riktiga namn, men det är vedertaget att man skriver andra saker här, tex sitt förnamn och vart man kommer ifrån.

När man har lyckats kopla upp sig på IRC så finns det många kommandon som man bör känna till.

/list Visar en lista på alla de möjliga kanaler (kanaler är öppna chatrum där många personer är samtidigt)
/join Används för att gå in i en kanal på irc, tänk på att du måste skriva alla kanalnamn med ett # trecken först. T.ex. /join #scandinavia
/me Skriver något i tredje person i en kanal, och används ofta för att beskriva något man gör, t.ex. /me sjunger lite…
/msg nick … Används för att skicka ett meddelande till endast en person, nick är det smeknamn som personen som du vill skicka meddelande till har, och istället för punkterna skriver man det man vill säga till personen.