Teamspeak

Här kan du lära dig lite mer om Teamspeak, som är ett program som gör det möjligt att prata med andra scouter över hela världen, precis som via irc, men istället för att använda tangentbordet så använder du din egna röst. Vi använder samma nätverk som till irc, alltså ScoutLink.

Scoutlink Teamspeak

Snabbguide till Teamspeak
——————————————————————————–

Ny teknik gör det möjligt att prata med dina scoutvänner via röstchatt. Du behöver inte bredband eller någon dyr utrustning utan en standarddator räcker.

Mikrofon och högtalare är nödvändigt Det som behövs för att vara med är:
– En PC med ljudkort
– En internetuppkoppling
– Mikrofon och högtalare kopplade till ljudkortet (eller ett headset)
– Mjukvara: Teamspeak 2, laddas ner från www.goteamspeak.com

Teamspeak finns till både Windows och Linux, men inte till Mac.
Windows-klient:
ladda hem (5,8 mb)
Linux-klienten:
ladda hem (7,52 mb)

Installation
Installera programmet och kolla så att mikrofonen sitter ordentligt, är installerad och påsatt. Starta programmet. Du kommer att se ett fönster med tre lila fält och en menyrad. Klicka på ”Connection” och sen ”Connect”. Nu kommer ett mindre fönster upp med titeln ”Connect to Server”. Högerklicka och välj ”Add server”. Namnge den nya servern som ”SL röstchatt”, adressen är ”teamspeak.joti.org” och ditt nick bör vara samma som på irc. Klicka på ”Connect” och du är igång!

Snabbstart
Snabbstart med bilder
När du kopplar upp dig hamnar du i ”Please join another channel”. För att gå till någon annnan kanal måste du först registrera dig. Det gör du under menyn ”Self”, ”Register with server”. Välj sedan den kanal du vill komma till genom att dubbelklicka på den. Om du vill prata svenska är det #Scandinavia du ska gå till. Eventuellt kommer även kanalen #Swedish att finnas. Om allt fungerar ska du nu höra andra prata och om du kommer att märka att en grön lampa lyser framför ditt nick när du pratar. Det betyder att du pratar och andra kan höra dig.

Gå till ”Settings”-menyn och välj ”Sound input/output settings”. Här kan du justera ljudvolymen och när du ska skicka ljud till kanalen. Från början är det inställt på att sända när du börjar prata, men då ofta sända ljud du inte vill sända, till exempel musik eller andetag. Om du vill undvika det, välj ”push to talk” och ”set”. Du kan nu välja en knapp. Rekommenderat är höger CTRL-knapp. När du tryck ner den knappen kommer du att prata, som med en walkie-talkie.

Hjälp!! Jag kan höra alla andras röster, men kan inte prata själv!
Kontrollera Windows ”Volymkontrollen” och se till att mikrofonens reglage är upp och att ”ljud av” inte är förkryssat. Linux-användare kan använda tillverkarens standardmixer. (ex. aumix)

Mikrofon och högtalare är nödvändigt Det hjälper om du håller ett kort avstånd mellan din mun och mikrofonen och inte pratar för högt. Andra kommer att säga till om din ljudkvalité är dålig :) Det är inte möjligt att prata flera personer samtidigt, det kommer bara att bli mummel och klickande. Försök att inte prata samtidigt som andra.

Det finns operatörer i kanalerna, eller på servern. Du känner igen dem på att det står (R CA) eller (R SA) bakom deras nick.

Har du frågor om Teamspeak kan du antingen mejla till hjalp@joti.scout.se, eller till info@teamspeak.scoutlink.net (på engelska). ScoutLinks Teamspeak-sidor hittar du på http://teamspeak.scoutlink.net.